ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

        Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 90/5

                                                                                07 квітня 2010 року                                                                                   10 год. 00 хв.

                                                                                 м. Київ,

        вул. Садова, 3а, к. 416

                                       

Заступник Голови Комітету Ключковський Ю.Б.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету:  Сінченко В.М.,   Черноморов О.М., Павленко В.В., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Омельченко О.О., Боднар О.Б., Петренко В.М.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету  Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Куликов К.Б. – народний депутат України;

Картушинська Н.М. – радник Віце-прем’єр-міністра України В.М.Тихонова;

Полякова Ю.Г. – заступник начальника відділу правового забезпечення організаційно-адміністративної діяльності Департаменту з питань правового забезпечення Рахункової палати;

Присяжнюк Т.І.заступник директора Департаменту - начальник відділу фінансів соціального та пенсійного забезпечення Міністерства фінансів України;

Матюх Т.В. – заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства праці та соціальної політики України;

Юр’єв С.Є.начальник відділу з прав людини Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Гапотченко В.І. – заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

        Колісніченко В.Є. – завідувач сектору Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Суховерхова Г.А. – заступник Керівника Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Постанови про звільнення Віце-прем'єр-міністра України Семиноженка В.П. (реєстр. №6245, н.д. О.Боднар).

2. Про проект Постанови про звільнення Міністра освіти і науки України Табачника Д.В. (реєстр. №6183, н.д. В.Кириленко).

3. Про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Президента України з приводу указів Президента України “Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті” від 28 січня 2010 року №75/2010, “Про присвоєння С.Бандері звання Герой України” від 22 січня 2010 року №46/2010 та “Про присвоєння Р.Шухевичу звання Герой України” від 12 жовтня 2007 року №965/2007 (реєстр. №6210, н.д. П.Симоненко, В.Даниленко, Є.Царьков) та про звернення органів місцевого самоврядування до Верховної Ради України з приводу присвоєння Президентом України В.А.Ющенком звання Герой України С.Бандері та Р.Шухевичу.

4. Про проекти Законів:

4.1. про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань у сфері адвокатури та нотаріату) (реєстр. №5084, н.д. Ю.Мірошниченко);

4.2. про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань) (реєстр. №5182, н.д. Л.Кожара);

4.3. про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (щодо забезпечення публічності системи державних нагород України) (реєстр. №5142, н.д. А.Сенченко).

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування) (реєстр. №4727, н.д. С.Міщенко, К.Куликов).

6. Про проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України “Про державну службу" та статті 21 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (щодо пенсійного забезпечення) (реєстр. №4389, друге читання).

7. Про проект Закону про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України (реєстр. №5502, н.д. А.Матвієнко, В.Стретович, В.Марущенко, Ю.Стець).

8. Про підготовку до проведення 28 квітня 2010 року “круглого столу” “Проект Виборчого кодексу України”.

9. Про підготовку до проведення 12 травня 2010 року парламентських слухань “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад”.

 

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про проект порядку денного засідання Комітету.

Ю.Ключковський ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував визначитися із зауваженнями та пропозиціями щодо нього.

А.Матвієнко звернувся з проханням розглянути проект Закону про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (щодо об'єднання політичних партій) (реєстр.№ 2002-1, повторне перше читання), який відповідно до Постанови Верховної Ради України від 02 березня 2010 року № 1927-VI було направлено до Комітету для підготовки до повторного першого читання.

Пропозицію підтримано.

 

Ю.Ключковський запропонував зняти з розгляду на засіданні Комітету питання про проект Постанови про Звернення Верховної Ради України до Президента України з приводу указів Президента України “Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті” від 28 січня 2010 року №75/2010, “Про присвоєння С.Бандері звання Герой України” від 22 січня 2010 року №46/2010 та “Про присвоєння Р.Шухевичу звання Герой України” від 12 жовтня 2007 року №965/2007 (реєстр. №6210, н.д. П.Симоненко, В.Даниленко, Є.Царьков) та звернення органів місцевого самоврядування до Верховної Ради України з приводу присвоєння Президентом України В.А.Ющенком звання Герой України С.Бандері та Р.Шухевичу, оскільки дане питання носить політичний характер.

Пропозицію підтримано.

 

А.Матвієнко запропонував зняти з розгляду на засіданні Комітету питання про проект Постанови про звільнення Віце-прем'єр-міністра України Семиноженка В.П. (реєстр. №6245, н.д. О.Боднар) та проект Постанови про звільнення Міністра освіти і науки України Табачника Д.В. (реєстр. №6183, н.д. В.Кириленко) з огляду на їх політичний характер та внести його для розгляду і вирішення безпосередньо в сесійній залі парламенту.

Пропозицію не підтримано.

 

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував визначитися шляхом голосування щодо його прийняття за основу та в цілому в такій послідовності питань.

1. Про проект Постанови про звільнення Віце-прем'єр-міністра України Семиноженка В.П. (реєстр. №6245, н.д. О.Боднар).

2. Про проект Постанови про звільнення Міністра освіти і науки України Табачника Д.В. (реєстр. №6183, н.д. В.Кириленко).

3. Про проекти Законів:

3.1. про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань у сфері адвокатури та нотаріату) (реєстр. №5084, н.д. Ю.Мірошниченко);

3.2. про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань) (реєстр. №5182, н.д. Л.Кожара);

3.3. про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (щодо забезпечення публічності системи державних нагород України) (реєстр. №5142, н.д. А.Сенченко).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування) (реєстр. №4727, н.д. С.Міщенко, К.Куликов).

5. Про проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України “Про державну службу" та статті 21 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (щодо пенсійного забезпечення) (реєстр. №4389, друге читання).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (щодо об'єднання політичних партій) (реєстр. №2002-1, повторне перше читання).

7. Про проект Закону про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України (реєстр. №5502, н.д. А.Матвієнко, В.Стретович, В.Марущенко, Ю.Стець).

8. Про підготовку до проведення 28 квітня 2010 року “круглого столу” “Проект Виборчого кодексу України”.

9. Про підготовку до проведення 12 травня 2010 року парламентських слухань на тему: “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад”.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету за основу та в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1. 

СЛУХАЛИ: інформацію члена підкомітету з питань органів виконавчої влади С.Подгорного про проект Постанови про звільнення Віце-прем'єр-міністра України Семиноженка В.П. (реєстр. №6245, н.д. О.Боднар).

Доповідач поінформував присутніх про розгляд на засіданні  підкомітету питання щодо звільнення В.Семиноженка з посади Віце-прем’єр-міністра України, порушеного народним депутатом України О.Боднар шляхом внесення відповідного проекту Постанови з реєстр. №6245. Суб’єкт права законодавчої ініціативи пропонує Верховній Раді України звільнити В.Семиноженка із займаної посади, вказавши при цьому, що прийняття даної Постанови дозволить забезпечити реалізацію конституційних повноважень Верховної Ради України щодо звільнення членів Кабінету Міністрів України.

Як зазначив С.Подгорний, на засідання Комітету було запрошено Віце-прем’єр-міністра України В.Семиноженка, про розгляд питання було поінформовано Прем’єр-міністра України М.Азарова.

Доповідач запропонував проект рішення Комітету з цього питання, підготовлений підкомітетом з питань органів виконавчої влади, в якому підтримувалося звільнення В.Семиноженка із займаної посади шляхом прийняття проекту Постанови з реєстр. №6245.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

А.Матвієнко не підтримав пропозицію підкомітету з питань органів виконавчої влади, а запропонував прийняти рекомендацію Верховній Раді України розглянути та вирішити питання щодо звільнення В.Семиноженка безпосередньо в сесійній залі парламенту.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський поставив на голосування пропозицію підкомітету з питань органів виконавчої влади щодо підтримки проекту Постанови з реєстр. №6245.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 3 народних депутати України, “Проти” – 3 народних депутати України (В.Сінченко, С.Гордієнко, О.Черноморов), “Утрималися” – 2 народних депутати України (Ю.Ключковський, А.Матвієнко).

Рішення не прийнято.

 

Ю.Ключковський поставив на голосування пропозицію А.Матвієнка щодо прийняття рекомендації Верховній Раді України розглянути та вирішити питання щодо звільнення В.Семиноженка безпосередньо в сесійній залі парламенту.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 2 народних депутати України, “Утрималися” – 3 народних депутати України (М.Тра      йдук, В.Павленко, С.Подгорний), не брали участь у голосуванні – 3 народних депутати України (В.Сінченко, С.Гордієнко, О.Черноморов).

Рішення не прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію члена підкомітету з питань органів виконавчої влади С.Подгорного про проект Постанови про звільнення Міністра освіти і науки України Табачника Д.В. (реєстр. №6183, н.д. В.Кириленко).

Доповідач поінформував присутніх про розгляд на засіданні  підкомітету питання щодо звільнення Д.Табачника з посади Міністра освіти і науки України, ініційованого  народним депутатом України В.Кириленком шляхом внесення відповідного проекту Постанови. Суб’єкт права законодавчої ініціативи пропонує Верховній Раді України звільнити Д.Табачника із займаної посади, вказавши при цьому, що прийняття даної Постанови дозволить забезпечити реалізацію конституційних повноважень Верховної Ради України щодо звільнення членів Кабінету Міністрів України. При цьому В.Кириленко наводить аргументацію на користь прийняття проекту Постанови з реєстр. №6183 від 12.03.2010 р. 

Як зазначив С.Подгорний, на засідання Комітету було запрошено Міністра освіти і науки України Д.Табачника, про розгляд питання було поінформовано Прем’єр-міністра України М.Азарова.

Доповідач запропонував проект рішення Комітету з цього питання, підготовлений підкомітетом з питань органів виконавчої влади, в якому підтримувалося звільнення Д.В.Табачника із займаної посади шляхом прийняття проекту Постанови з реєстр. №6183.

 В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

А.Матвієнко не підтримав пропозицію підкомітету з питань органів виконавчої влади, а запропонував прийняти рекомендацію Верховній Раді України розглянути та вирішити питання щодо звільнення Д.Табачника безпосередньо в сесійній залі парламенту.

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський поставив на голосування пропозицію підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян щодо підтримки проекту Постанови з реєстр. №6183.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 4 народних депутати України, “Проти” – 3 народних депутати України (В.Сінченко, С.Гордієнко, О.Черноморов), “Утримався” – 1 народний депутат України (А.Матвієнко).

Рішення не прийнято.

 

Ю.Ключковський поставив на голосування пропозицію А.Матвієнка щодо прийняття рекомендації Верховній Раді України розглянути та вирішити питання щодо звільнення Д.Табачника безпосередньо в сесійній залі парламенту.

ГОЛОСУВАЛИ:  За” – 1 народний депутат України (А.Матвієнко), “Проти” – 1 народний депутат України (Ю.Ключковський), не брали участі в голосуванні – 6 народних депутатів України (М.Трайдук, В.Павленко, С.Подгорний, В.Сінченко, С.Гордієнко, О.Черноморов).

Рішення не прийнято.

 

3.

3.1

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань у сфері адвокатури та нотаріату) (реєстр. №5084, н.д. Ю.Мірошниченко).

Доповідач поінформував присутніх, що підкомітет з питань державного будівництва розглянув на своєму засіданні законопроект з реєстр. № 5084, яким пропонується встановити почесні звання України “Заслужений працівник адвокатури України” та “Заслужений працівник нотаріату України” шляхом внесення відповідних доповнень до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України”. Запровадження таких почесних звань, на думку автора, сприятиме подальшому професійному зростанню та підвищенню авторитету професій адвоката та нотаріуса, розбудові інститутів адвокатури та нотаріату як невід’ємних складових громадянського суспільства.

С.Гордієнко ознайомив членів Комітету з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому зазначено, що згідно зі статтею 10 чинного Закону України “Про державні нагороди України” почесні звання встановлюються  за галузевим принципом, а Законом вже запроваджене почесне звання “Заслужений юрист України”. Оскільки, відповідно до частини першої статті 3 Закону України “Про нотаріат” та статті 2 Закону України “Про адвокатуру” нотаріусами та адвокатами можуть бути громадяни, які мають вищу юридичну освіту, їхні трудові досягнення і професійна майстерність можуть бути відзначені, на думку управління, шляхом присвоєння почесного звання “Заслужений юрист України.

Зважаючи на вищезазначене, управління вважає встановлення запропонованих у законопроекті почесних звань недоцільним, оскільки за такого підходу доведеться запроваджувати почесні звання “Заслужений працівник прокуратури”, “Заслужений суддя України” і т.д.

С.Гордієнко зазначив, що підкомітет з питань державного будівництва погодився з висновками Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та пропонує Комітету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні відхилити цей законопроект.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди України” (щодо встановлення почесних звань) (реєстр. № 5084), поданий народним депутатом України Ю.Мірошниченком, при розгляді у першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва С.Гордієнку.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.2

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про проект Закону про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань) (реєстр. №5182, н.д. Л.Кожара).

Доповідач зазначив, що даний законопроект розроблено з метою відзначення професійних якостей кращих працівників дипломатичної служби, їхнього внеску у процес державотворення, забезпечення національних інтересів України у сфері зовнішніх зносин, становлення і розвиток цієї служби і його завданням є встановлення почесного звання України “Заслужений працівник дипломатичної служби України”.

Водночас законопроектом пропонується розширити сферу встановлення державних нагород, включивши до неї “державне управління”.

С.Гордієнко ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому даний законопроект підтримується в частині запровадження почесного звання, оскільки, згідно з чинним Законом України “Про державні нагороди України” сфера дипломатичної служби невиправдано не включена до переліку галузей та сфер, в яких встановлені відповідні почесні звання.

Разом із тим, на думку експертів, відносити “державне управління” до певної сфери вбачається некоректним, оскільки державне управління – це вид діяльності держави, що полягає у здійсненні нею управлінського, тобто організуючого впливу на ті сфери і галузі суспільного життя, які вимагають певного втручання держави шляхом використання владних повноважень.

С.Гордієнко запропонував проект рішення Комітету, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва, яким пропонується законопроект з реєстр. №5182 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Ю.Ключковський не підтримав проект рішення Комітету, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва, за запропонував відхилити даний законопроект.

Ю.Ключковський поставив на голосування пропозицію підкомітету з питань державного будівництва щодо прийняття законопроекту з реєстр.№5182 за наслідками розгляду у першому читанні за основу та в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 3 народних депутати України, “Проти” – 4 народних депутати України (Ю.Ключковський, М.Трайдук, С.Подгорний, В.Павленко), “Утримався” – 1 народний депутат України (А.Матвієнко).

Рішення не прийнято.

 

Ю.Ключковський поставив на голосування пропозицію щодо відхилення законопроекту з реєстр.№5182 за результатами розгляду у першому читанні.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 4 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України (А.Матвієнко), не брали участі в голосуванні – 3 народних депутати України (О.Черноморов, В.Сінченко, С.Гордієнко).

Рішення не прийнято.

 

3.3

 

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (щодо забезпечення публічності системи державних нагород України) (реєстр. №5142, н.д. А.Сенченко).

Доповідач зазначив, що законопроектом з реєстр. №5142 пропонується запровадити оприлюднення на офіційному сайті Президента України біографічних даних, подання, нагородного листа, де зазначаються конкретні заслуги особи, що нагороджується, тексту Указу, а також удосконалити перелік державних органів – суб‘єктів подання та упорядкувати процедуру подання кандидатур на представлення до державних нагород України.

С.Гордієнко ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому вважається за доцільне відправити даний законопроект на доопрацювання за результатами розгляду в першому читанні.

Погоджуючись із зауваженнями експертів, підкомітет з питань державного будівництва пропонує Комітету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект з реєстр. №5142 за основу та доопрацювати його в ході підготовки до другого читання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (щодо забезпечення публічності системи державних нагород України) (реєстр. №5142), поданий народним депутатом України А.Сенченком, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, секретарю Комітету С.Гордієнку.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 7 народних депутатів України, “Проти” – 1 народний депутат України (Ю.Ключковський).

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію члена підкомітету з питань органів виконавчої влади С.Подгорного про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування) (реєстр. №4727, н.д. С.Міщенко, К.Куликов).

Доповідач зазначив, що законопроект з реєстр. №4727 внесений на заміну раніше поданих законопроектів з реєстр. № 4327 від 08.04.2009 та реєстр. № 4727 від 25.06.2009. У ньому пропонується шляхом внесення змін до законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” встановити додаткові вимоги до рівня розвитку психофізіологічних якостей, відповідного стану здоров’я за відсутності медичних психіатричних та наркологічних протипоказань щодо осіб, які претендують на посади державних службовців чи посадових осіб органів місцевого самоврядування.

С.Подгорний відзначив, що ряд зауважень, висловлених до відповідних попередніх законопроектів, враховано у новій редакції, проте залишилися неврегульованими деякі суттєві питання, зокрема:

- запропоновані зміни до статті 4 Закону України “Про державну службу”, які стосуються осіб, що претендують на зайняття будь-яких посад державних службовців, не узгоджуються  із запропонованою зміною до статті 27 цього ж Закону, де передбачається проходження відповідного огляду виключно щодо осіб, які призначаються на посади І та ІІ категорій. Крім цього, зазначене доповнення статті 27 не є предметом регулювання даної статті;

- запропоновані доповнення до частини другої статті 5 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” розповсюджуватиметься виключно на осіб, які призначатимуться на відповідні посади в органи місцевого самоврядування, в той час як згаданим Законом передбачені й виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою, а також обираються або затверджуються відповідною радою. Зважаючи на це не є обґрунтованими запропоновані зміни до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”;

- незрозумілою є логіка законопроекту, згідно з якою у Законі України “Про державну службу” передбачається внесення змін до статей, які регулюють норми щодо права осіб на державну службу; обмежень, пов’язаних з прийняттям на службу, а також щодо просування по службі, натомість у Законі України “Про службу в органах місцевого самоврядування” пропонується внести зміни тільки до статті, яка регулює право на відповідну службу;

- у законопроекті не передбачений механізм припинення відповідної служби у разі виникнення певних проблем зі здоров’ям у службовців державних органів чи органів місцевого самоврядування під час проходження служби;

- розділ ІІ законопроекту “Прикінцеві та перехідні положення” потребує доопрацювання, оскільки перехідні положення, а також доручення Кабінету Міністрів України щодо встановлення порядку проходження психіатричного та наркологічного огляду у цьому розділі відсутні;

- до законопроекту не додається фінансово-економічне обґрунтування, хоча введення його в дію у разі прийняття безумовно потребуватиме додаткового фінансування з Державного та місцевих бюджетів тощо.

С.Подгорний ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо вищевказаного законопроекту, в якому управління вважає за доцільне повернути його на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи, висновком Комітету з питань охорони здоров’я, який не підтримує законопроект, та запропонував Комітету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні повернути законопроект з реєстр. №4727 суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженому Законом України від 10.02.2010 р. № 1861-VІ, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування) з реєстр. № 4727 від 17.12.2009 р., внесений народними депутатами України С.Міщенком та К.Куликовим, за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України “Про державну службу" та статті 21 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (щодо пенсійного забезпечення) (реєстр. №4389, друге читання).

Доповідач поінформував присутніх про результати опрацювання підкомітетом пропозицій та поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, що надійшли до прийнятого Верховною Радою України за основу 16 лютого 2010 року законопроекту з реєстр. №4389.

М.Трайдук зазначив, що члени підкомітету погодилися з необхідністю відхилення пропозицій народного депутата України Ю.Кармазіна, оскільки вони суттєво змінюють концепцію законопроекту і матимуть, на думку підкомітету, ще більший вплив на видаткову частину Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України. Водночас відзначалося, що дані пропозиції заслуговують на увагу і їх було б доцільно розглянути під час опрацювання нової редакції Закону України “Про державну службу”. Було підтримано пропозицію народного депутата України С.Гордієнка щодо зміни дати набрання чинності законопроектом з реєстр. №4389 відповідно до положень Бюджетного кодексу України.

Підкомітет з питань місцевого самоврядування запропонував Комітету рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні прийняти законопроект з реєстр. №4389 у другому читанні та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України “Про державну службу" та статті 21 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (щодо пенсійного забезпечення) (реєстр. №4389) прийняти у другому читанні та в цілому (порівняльна таблиця на 4 арк. додається).

2. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, секретаря Комітету Гордієнка С.В.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України А.Матвієнка про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (щодо об'єднання політичних партій) (реєстр. №2002-1, повторне перше читання).

Доповідач зазначив, що відповідно до Постанови Верховної Ради України від 02 березня 2010 року № 1927-VI законопроект з реєстр. №2002-1, автором якого він є, було направлено до Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування для підготовки до повторного першого читання. На сьогодні певну роботу вже проведено, є окремі пропозиції щодо врахування зауважень, зазначених у висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та в ході попереднього розгляду. Однак загалом підготовку ще не завершено і тому пропонується прискорити опрацювання законопроекту з реєстр. №2002-1 та внести його на розгляд одного з наступних засідань Комітету.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Пропозицію підтримано.

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про проект Закону про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України (реєстр. №5502, н.д. А.Матвієнко, В.Стретович, В.Марущенко, Ю.Стець)

Доповідач зазначив, що законопроектом  з реєстр. №5502 пропонується регламентувати порядок ініціювання та етапи підготовки і затвердження нової редакції Конституції України (Розділ І); порядок обрання Конституційної Асамблеї України (Розділ ІІ); статус народних представників, обраних до Конституційної Асамблеї (Розділ ІІІ); повноваження, організацію та форми роботи Конституційної Асамблеї України (Розділ ІV,V). Формування Конституційної Асамблеї є найбільш суттєвою новацією законопроекту, адже чинні сьогодні норми не передбачають участі (тим більше обов’язкової і провідної, як це передбачено проектом) такого органу, як Конституційна Асамблея, у процедурі внесення змін до розділів І, ІІІ, ХІІІ Конституції України.

Також проектом передбачено, що “правовою основою … початку виборчого процесу до Конституційної Асамблеї є Указ Президента України про вибори Конституційної Асамблеї” (ч. 2 ст. 3 проекту), що суперечить статті 106 Конституції України, яка не передбачає призначення Президентом виборів Конституційної Асамблеї, а повноваження Президента України не можуть бути розширенні законодавчим шляхом. Правове регулювання виборчого процесу до Конституційної Асамблеї пропонується за змішаною системою, проте чинне виборче законодавство України не має кодифікованого характеру та не передбачає регламентації виборчого процесу для різних моделей виборчих систем, які істотно різняться між собою.

С.Подгорний ознайомив присутніх з висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке вважає, що за результатами розгляду в першому читанні даний законопроект доцільно відхилити та запропонував проект рішення Комітету з цього питання, підготовлений підкомітетом з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, в якому пропонується провернути законопроект реєстр. №5502 суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

А.Матвієнко не погодився з пропозицією підкомітету та запропонував підтримати прийняття законопроекту з реєстр. №5502 за основу.

УХВАЛИЛИ:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики внести пропозицію Верховній Раді України проект Закону України “Про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України” (реєстр. №5502 від 29.12.2009 р.), внесений народними депутатами України А.Матвієнком, В.Стретовичем, В.Марущенком, Ю.Стецем, за результатами розгляду його у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання як такий, що суперечить вимогам Розділу ХІІІ Конституції України та концептуально не узгоджується з чинною Конституцією України.

2. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, визначеного головним з підготовки даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 7 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України (А.Матвієнко).

 

Рішення прийнято.

 

 

 

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про підготовку до проведення 28 квітня 2010 року круглого столу “Проект Виборчого кодексу України”.

Доповідач поінформував про здійснені заходи з метою підготовки до проведення 28 квітня 2010 року круглого столу для презентації проекту Виборчого кодексу України (реєстр. №4234-1 від 23.03.2010 р.) та запропонував проект рішення Комітету з цього питання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Створити робочу групу з підготовки проведення 28 квітня 2010 року “круглого столу” “Проект Виборчого кодексу України”, до складу якої включити народних депутатів України – членів підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян і членів Робочої групи з підготовки проекту Виборчого кодексу України, залучивши до її роботи (за згодою) представників міжнародних організацій (Венеціанської Комісії, ПРООН, Програми сприяння парламенту ІІ, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Офісу Ради Європи в Україні).

2. Призначити керівником робочої групи Заступника Голови Комітету, народного депутата України Ю.Б. Ключковського.

3. Доручити робочій групі:

- сформувати список запрошених осіб,

- підготувати порядок проведення “круглого столу”,

- затвердити порядок ведення “круглого столу”, регламент

               та здійснити інші організаційні заходи.

4. Здійснення контролю за ходом підготовки до проведення “круглого столу” “Проект Виборчого кодексу України” доручити Заступнику Голови Комітету, народному депутату України Ю.Б. Ключковському.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

9.

 

СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про підготовку до проведення 12 травня 2010 року парламентських слухань на тему: “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад”.

Доповідач поінформував присутніх про основні заходи, здійснені в Комітеті та його секретаріаті щодо належного організаційно-методичного забезпечення проведення парламентських слухань на тему: “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад”, які мають пройти у сесійній залі парламенту 12 травня 2010 року та запропонував проект рішення Комітету із цього питання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

С.Подгорний висловив застереження щодо включення кандидатури Голови Луганської обласної ради В.Пристюка до складу Робочої групи з підготовки та проведення Верховною Радою України парламентських слухань на тему: “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад” та запропонував виключити зазначену кандидатуру з проекту відповідного Розпорядження Голови Верховної Ради України. Дану пропозицію Ю.Ключковський поставив на голосування.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 4 народних депутати України, “Проти” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко), “Утрималися” – 2 народних депутати України (С.Ключковський, А.Матвієнко), не брав участі у голосуванні –  1 народний депутат України (О.Черноморов).

Пропозицію не підтримано.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Cхвалити проект Розпорядження Голови Верховної Ради України “Про забезпечення проведення 12 травня 2010 року парламентських слухань на тему: “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад” з визначенням плану заходів та складу робочої групи з підготовки та проведення зазначених парламентських слухань (додається).

2. Направити проекти підготовлених документів Голові Верховної Ради України В.Литвину.

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на народного депутата України, заступника Голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ю.Ключковського.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 7 народних депутати України, не брав участі у голосуванні – 1 народний депутат України (О.Черноморов).

 

Рішення прийнято.

 

 

Заступник

Голови Комітету                                                    Ю.КЛЮЧКОВСЬКИЙ

 

 

Секретар Комітету                                                  С.ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

     

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

07.04.2010 року

1. Про проект Постанови про звільнення Віце-прем'єр-міністра України Семиноженка В.П. (реєстр. №6245, н.д. О.Боднар).

2. Про проект Постанови про звільнення Міністра освіти і науки України Табачника Д.В. (реєстр. №6183, н.д. В.Кириленко).

3. Про проекти Законів:

3.1. про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань у сфері адвокатури та нотаріату) (реєстр. №5084, н.д. Ю.Мірошниченко);

3.2. про внесення змін до статті 10 Закону України “Про державні нагороди” (щодо встановлення почесних звань) (реєстр. №5182, н.д. Л.Кожара);

3.3. про внесення змін до Закону України “Про державні нагороди України” (щодо забезпечення публічності системи державних нагород України) (реєстр. №5142, н.д. А.Сенченко).

4. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо обмежень для осіб, які претендують на зайняття посад в органах державної влади та місцевого самоврядування) (реєстр. №4727, н.д. С.Міщенко, К.Куликов).

5. Про проект Закону про внесення змін до статті 37 Закону України “Про державну службу" та статті 21 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” (щодо пенсійного забезпечення) (реєстр. №4389, друге читання).

6. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (щодо об'єднання політичних партій) (реєстр. №2002-1, повторне перше читання).

7. Про проект Закону про порядок підготовки і затвердження нової редакції Конституції України (реєстр. №5502, н.д. А.Матвієнко, В.Стретович, В.Марущенко, Ю.Стець).

8. Про підготовку до проведення 28 квітня 2010 року круглого столу “Проект Виборчого кодексу України (реєстр. №4234-1)”.

9. Про підготовку до проведення 12 травня 2010 року парламентських слухань на тему: “Реформування законодавства України про місцеві вибори в інтересах територіальних громад”.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“6 сесія 6 скликання ”

19 грудня 2014 14:35
19 грудня 2014 14:34
19 грудня 2014 14:31
19 грудня 2014 14:29
19 грудня 2014 14:14
27 листопада 2013 16:17
27 листопада 2013 16:16
27 листопада 2013 16:15
27 листопада 2013 16:12
27 листопада 2013 16:08